Dubbdack på vit bil

Dubbdäck – Allt du behöver veta

På vintern används dubbdäck, även kallat dubbade däck, eller vinterdäck på bilarna. Dessa däck är anpassade efter väglaget som råder under vinterhalvåret. Det finns olika typer av vinterdäck till bilen. En av de sorterna är så kallade dubbdäck. Anledningen till att de kallas dubbdäck är för att de är försedda med dubbar. Dubbarna är små metallpiggar som tack vare att de sticker ut en bit ger bättre grepp på halt underlag. Dubbdäck ger alltså bilen ett bättre grepp på exempelvis is.

Det finns även vinterdäck utan dubbar på, alltså dubbfria vinterdäck. Dubbfria däck ger en mer behaglig körning, då de är tystare än däck med dubbar. På snö får man lika bra grepp med dubbdäck som men dubbfria. Dock har dubbfria däck inte samma fäste på isiga underlag. Det man ska komma ihåg är dock att köra försiktigt oavsett vad för däck man har. Framför allt på vinterväglag när det ofta kan vara halt.

dubbade dack
Så här ser dubbar ut på däcken

När får man använda dubbdäck?

Från och med 1 december 2009 gäller nya regler för när man får använda vinterdäck. Mellan 1 december – 31 mars ska du ha vinterdäck på din bil. Om det är vinterväglag måste du enligt lag använda vinterdäck under den här tiden. Just dubbdäck är okej att använda 1 oktober – 15 april. Alltså måste du ta av dina dubbade däck innan 15 april, om det inte råder vinterväglag.

För att dina vinterdäck ska vara godkända att använda måste de ha ett mönsterdjup på minst 3 mm. Många bilverkstäder rekommenderar dock minst 5 mm i mönsterdjup för bästa möjliga grepp. Om ens däck har slitits olika mycket ska de däcken med störst mönsterdjup monteras bak på bilen. Detta gäller även dubbarna, dem däck med mest dubbutstick monteras bak. Oavsett om du har en fram- eller bakhjulsdriven bil ska däcken med bäst grepp alltid monteras bak.

Dubbdäck och miljön

Däck med dubbar sliter hårdare på våra asfaltsvägar än de dubbfria. Dubbdäcken nöter på vägen och river loss partiklar ur asfalten. Högre hastigheter gör att mängden partiklar som slits upp ökar. Dessa partiklar föroreningar i luften som bland annat är farliga för människor.

Dagens dubbdäck är dock mer miljövänliga än de var förr. Tekniken och forskningen går hela tiden framåt och jobbar för så miljövänliga alternativ som möjligt. Idag tillverkas de bästa dubbdäcken av speciella gummiblandningar. Dessa blandningar gör att rullmotståndet minskar avsevärt. Det bidrar till lägre bränsleförbrukning som i sin tur ger mindre miljöpåverkan.

I november 2012 införde EU en däckmärkning som mäter bildäckens effektivitet. Märkningen ger viktigt information om däckens säkerhet och miljöpåverkan. Den här däckmärkningen baseras bland annat på bränsleeffektivitet. Eftersom däcken står för 20% av bilens bränsleförbrukning. Alltså bör du välja dubbdäck med högre klassificering för bränsleeffektivitet. Dessa däck är snällare både för miljön och indirekt din plånbok. Andra saker som tas med i märkningen är våtgrepp och utvändigt däckljud.

Däcken påverkar säkerheten

Däcken är egentligen det enda på bilen som faktiskt har kontakt med vägen. Därför är det självklart viktigt att man ser till att ta hand om sina däck. Både för säkerhetens skull men också för komforten.

Rätt däcktryck i dubbdäcken är avgörande för en säker och bekväm upplevelse bakom ratten. Ett för lågt tryck gör däcken instabila samtidigt som slitaget ökar markant. Lågt lufttryck gör även att rullmotståndet ökar. Ökat rullmotstånd ger högre bränsleförbrukning. För att vara säker på att du har rätt däcktryck är det viktigt med regelbundna kontroller. Då kan du snabbt upptäcka och åtgärda eventuella problem. Viktigt att tänka på är att man kontrollerar alla fyra däck, för att inte missa något.

Som allt annat så slits dubbdäcken vid användning. Både gummit och dubbarna nöts ner och tillslut kommer de inte ge samma grepp längre. Det är viktigt att byta ut däcken innan det händer för att undvika olyckor. Det kan vara svårt att veta själv när det är dags att köpa nya dubbdäck. Då är det smidigaste att rådfråga en expert på exempelvis en bilverkstad.

I tabellen nedan har vi tagit fram en tabell som illustrerar prestandan mellan de olika däcken. Kom ihåg att det är ditt eget körsätt som är den största bidragande faktorn till din säkerhet på vägarna.

Tabell för dubbdäck

Fördelar

På isiga vägar har dubbdäck hög prestanda vad gäller bromssträcka och styrförmåga. Jämför man med dubbfria vinterdäck så är de dubbade däcken helt klart bättre i vissa anseenden. Dubbdäck har 15–30% bättre prestandavärden om man jämfört med nordiska dubbfria vinterdäck. Efter att dubbarna på däcken slitits ut bli skillnaden mellan dubbade och dubbfria däck betydligt mindre sett till prestanda. Trots detta har dubbade vinterdäck fortfarande bättre prestanda.

När man kör bil, oavsett om det är vinter eller sommar, så vill man känna sig trygg på vägarna. Genom att ta få risker och ha bra däck för rådande väglag så minimerar man risken för olyckor. Som tidigare nämnt är det viktigt att alltid följa de regler och lagar som finns på vägarna.

Att välja rätt däck

Vid köp av däck så som dubbade vinterdäck, så finns det en del saker man bör ha i åtanke. Framförallt är det viktigt att köpa däck som passar din bil. Ta därför reda på vilka däck som passar din bil. Idag finns det många däckåterförsäljare på internet som har en webbshop där man kan köpa däck online. Många har en funktion där du kan skriva i ditt registreringsnummer på bilen och se om däcken du valt passar din bil. Detta är till fördel när man ska välja däck till sin bil då man sparar tid. I värsta fall köper man däck som inte passar och då måste man skicka tillbaka dem. Detta tar onödig tid och energi, se därför till att välja rätt däck från början.

Det finns mängder med olika däck från olika märken – både budgetdäck och premiumdäck. Ett tips är att läsa på om olika däckmärken för att du ska skapa dig en uppfattning om vad som passar dig bäst.

Vårda dina däck

Att ta hand om sina däck är viktigt ur flera aspekter. För det första är skötsel av däck en säkerhetsåtgärd. Genom att ta hand om dina vinterdäck minimerar du risken för att något ska hända med däcken när du färdas i bilen. En annan anledning till skötsel av dubbdäck är att man ökar livslängden utan att påverka dess prestanda. Det är viktigt att man med jämna mellanrum kontrollerar lufttrycket på däcken. Detta gäller alla däck oavsett årstid. Ska du färdas en längre sträcka är det än mer viktigt att kontrollera lufttrycket. Har du däck i ditt garage som inte används så bör de, enligt instruktioner, förvaras torrt, svalt och mörkt.

Ett annat tips är att rengöra dina däck med jämna mellanrum eller vid behov.

Ta hand om dina däck så kommer du ha de längre och du spar även pengar.

Den bästa däckåterförsäljaren 2019

Vi har granskat många däckåterförsäljare på nätet och hittat många bra kandidater. Vi har kollat på flertalet faktorer som gör vår vinnare till den bästa däckåterförsäljaren 2019. Vi har analyserat utbud av däck, webbplats (design), användarvänlighet, leveranstid, omdömen från kunder, och information om däck.

För oss är den självklara vinnaren Tyred – av anledningen att de fått högsta betyg på samtliga av de faktorer som vi analyserat. Deras hemsida är fräsch och enkel att hitta det man söker efter. Med toppmoderna funktioner har de verkligen förenklat processen att köpa däck. Att de har lång erfarenhet av däck är tydligt. Tyred har varit verksamma inom däckbranschen sedan 1992. På deras webbplats erbjuder de mängder med information för att utbilda intressenter och köpare. Vi har även granskat de betyg som köpare har gett Tyred. Enligt TrustPilot har 90% av alla som köpt däck från Tyred gett 5 av 5 i betyg vilket är mycket bra. Totalt har 150 personer lämnat omdömen och TrustPilot själva ger Tyred utmärkt i betyg.