utespa

Vad kostar det att hålla ett Utespa varmt året runt?

Som alla vet så är det under perioder väldigt kallt i Sverige. Det gör att det kan bli väldigt svårt att hålla ett utespa varmt året runt. Även om man rent tekniskt kan göra det så kommer kostnaderna att skena iväg under vinterhalvåret. Eftersom det då kan vara tjugo minusgrader. Något som inte underlättar att ha ett utespa varmt. Dessutom gör att det blir en väldigt hög elräkning under den perioden. 

Trots detta finns det många som vill ha ett utespa varmt året om. Tyvärr kan man inte generellt säga hur dyrt det blir. Elpriset skiljer sig som bekant mellan olika perioder av året och dessutom beroende på vilket elavtal man har. Så det går inte riktigt att säga vad det kostar att hålla ett utespa varmt året runt. 

För det finns alldeles för många faktorer för att generellt säga vad det skulle kosta. Däremot så kan man själv räkna ut kostnaden för att hålla sitt utespa varmt året runt. Det är dock inte så enkelt som man hade velat att det skulle vara. För det finns som sagt väldigt många faktorer att tänka på. 

Man måste även känna till vilken typ av elavtal man har och vilka kostnader som gäller för det. 

Hur räknar man ut kostnaden för att hålla ett utespa varmt året runt? 

Att räkna ut kostnaden för att hålla ett utespa varmt året runt är inte helt enkelt. Känner man till precis hur mycket el som ens utespa drar så blir det enklare. Känner man även till vilken kostnad man har för elen under olika perioder av året så blir det enklare. 

Har man däremot ingen av ovanstående information så blir det mycket svårare. Man måste också tänka på att ett utespa inte drar samma mängd el på vintern som på sommaren. Något som försvårar ekvationen. 

Har man all information om på ett ungefär hur mycket el som går åt. Vet man även vilken kostnad man har per kilowattimme så blir ekvationen väldigt enkelt. Då är det enbart mängden kilowattimme gånger kostnaden per sådan. Man kommer aldrig kunna räkna fram kostnaden helt exakt men man kan på det här sättet få en översikt. Anledningen till att man inte kommer kunna räkna ut kostnaden exakt är ganska enkel. Det är för att man helt enkelt får det väldigt svårt att räkna ut den exakta energiförbrukningen. 

Sen skiljer det sig från år till år hur kallt det är under vinterhalvåret. Det är också en faktor som är svår att beräkna men viktig att ta hänsyn till. Men man kan åtminstone se om det är värt att hålla sitt utespa varmt året runt. 

Är det värt att hålla sitt utespa varmt året runt? 

Mycket beror på vem man är och hur ofta man använder sitt utespa. Är det inte speciellt ofta som man använder det så kanske man ska undvika att hålla det varmt året om. Om man däremot använder det flera gånger i veckan så kan det vara en bra investering. 

Man måste helt enkelt se hur mycket man skulle använda sitt utespa när det är 20 minusgrader utomhus. 

Andra kostnader att tänka på

Själva inköpskostnaden för ditt utespa är en av de kostnader man måsta tänka på. Eftersom det finns många olika modeller finns det även många olika priser. Genom att göra grundlig research själv kan man hitta det som passar bäst för dig. 

En annan kostnad som tillkommer är att förbereda platsen där spabadet ska stå. Eftersom det väger en hel del krävs att underlaget klarar av detta. Det finns en sak till man kan göra för att minska uppvärmningskostnaderna. Genom att isolera marken där ditt utespa ska stå hjälper det till att hålla kvar värmen. 

Det finns många bra källor för att ta reda på hur ett utespa fungerar!