begagnade bilar

Begagnade bilar

Värdet på en ny bil minskar drastiskt i samma stund som den körs ut från bilhandeln. Det innebär att det kan vara svårt att få tillbaka mycket pengar för den när den väl säljs. Men det betyder också att marknaden för begagnade bilar är ganska stor. Och att det går att hitta det mesta för ett rimligt pris.

Begagnade bilar – saker att tänka på inför köp

Ibland kan det ta tid att hitta den rätta bilen. Speciellt om du kollar bland alla olika märken, modeller och funktioner på marknaden. Se till att fundera på vad det är du är ute efter och vilket behov du har av bilen. Ska den rymma mycket saker i bagaget? Är den endast till för att dra lite bensin när du pendlar till jobbet? Ta fram din kravlista för begagnade bilar och utgå från detta när du letar efter rätt bil för dig. Det blir även lättare att leta efter väsentlig information om din sökning är lite mer specifikt utformad. 

Kontrollera begagnade bilar

Innan du slutför ditt köp av begagnade bilar så är det viktigt att du alltid provkör dem. Detta är för att undvika att upptäcka eventuella fel när du väl tagit hem bilen. Det bör göras oavsett om det är begagnade bilar från en privatperson eller bilhandel. Innan du påbörjar provkörningen så ska du kolla så att du sitter bekvämt. Det blir troligtvis många körtimmar och komforten kan vara en avgörande roll! Se även till så att du kan ta dig ut och in ur bilen smidigt. Utöver det så är det bra att kolla rymligheten i bagageutrymmet. Samt kontrollera utsidan av bilen ifall det finns några repor, bucklor eller andra synliga skavanker. 

Under provkörning av begagnade bilar är det bra om du stänger av stereon så du kan lyssna på motorn. Eller om det uppstår några ovanliga ljud från exempelvis fjädringen eller växellådan. Kontrollera även om AC, kupéfläkt och övriga reglage fungerar. Håll även utkik för eventuella varningslampor som kan vara tända och indikera fel. Det kan också vara bra att utföra ett bromstest på begagnade bilar för att kontrollera bromsarna. Det finns många saker att hålla koll på. För att inte glömma något viktigt kan det vara bra att ta med en checklista på allting du ska kontrollera. Ju grundligare du gör kontrollen desto större chans är det att du åker hem med ett bra köp.

Bilhandlare eller privatperson?

Det finns många fördelar med att köpa begagnade bilar hos en bilhandlare. En av dom är att du kan få rådgivning för att hitta rätt bil för dig. Det finns ofta väldigt många begagnade bilar inne hos en bilhandlare. Något som gör det väldigt smidigt att titta och testa fler under en och samma gång. Bilhandeln gör alltid service på bilarna och kan därför erbjuda dig en garanti under de närmsta månaderna efter köp. Det är i princip enbart detta som skiljer sig från att köpa begagnade bilar hos bilhandlare. Kontra att köpa dem från en privatperson. Där får du som köpare ingen garanti för att bilen genomgått en kontroll och fungerar korrekt. Priset brukar däremot inte skilja sig så mycket oavsett om du köper den från en privatperson eller bilhandel. 

Mer att tänka på

Om man ska köpa en begagnad bil är det alltid bra att läsa på själv först. Även om man har tänkt ta hjälp av en bilfirma för sitt köp. Det är alltid bra att ha lite koll på vilken typ av bil man vill ha. Det gör det även enklare för bilfirman att hitta rätt bil för dig. 

Kanske har du en familjemedlem eller bekant som kan mycket om bilar? Då kan du ta hjälp av den personen hjälpa dig göra research inför ditt bilköp. Då är det mer troligt att du hittar en bil som passar dig perfekt.