Duschvägg

Hur man installerar en duschvägg

Att installera en duschvägg är ett projekt som kräver förberedelser och planering. En duschvägg kan vara ett mycket bra alternativ i badrum som är små då det inte kräver lika mycket utrymme som exempelvis ett badkar eller en duschkabin hade tagit. Idag finns det ett bra utbud på olika sorters lösningar när man ska välja duschvägg.

Var köper man en bra duschvägg?

Det finns såklart otaliga butiker och webbshoppar där du kan gå in och handla en duschvägg. Det finns allt från lägre kvalité från de stora lågprisvaruhuset eller högkvalitativa från de mer nischade butiker. De står ofta för betydligt högre kunskap och kan på så sätt hjälpa dig på ett bättra sätt för att hitta rätt. Vi kan inte rekommendera dig att gå till den ena eller andra men be alltid om att få se vad du köper så att allt känns ok. Vi köpte den här duschväggen från Arrow Shower då de kunde leverera snabbt, och hade bra kvalité på väggen.

Men det finns ett antal komponenter som man alltid kommer att behöva när man installerar en duschvägg.

Vad behöver man?

Det kommer att behövas en duschblandare så att man kan ställa in hur varmt eller kallt vattnet ska vara samt trycket på hur mycket vatten som ska släppas ut. Den andra komponenten som kommer att behövas vid en installation av en duschvägg är en skruvdragare. Oavsett hur man vrider och vänder på det kommer det att vara svårt att installera en duschvägg utan att ha tillgång till en skruvdragare.

När man ska installera en duschvägg underlättar det också väldigt mycket om man har tillgång till ett laserpass. Ett laserpass är en mycket smidig uppfinning som hjälper till att tydligt visa helt spikraka linjer där man exempelvis ska borra och sätta skruv. En uppsättning av en duschvägg kräver också att man har silikon att fylla borrhålen med. Badrummet är ett känsligt rum och om man glömmer att fylla borrhålen med silikon vid installationen av duschväggen finns det en risk att man råkar ut för vattenskador. Det är därför av yttersta vikt att man är väldigt noggrann vid installationen. Om man känner sig det minsta osäker på att själva installera en duschvägg rekommenderas det starkt att man tar hjälp av någon som är kunnig inom området.

Använd bra verktyg till din duschvägg

Vidare bör man tänka på att använda sig av en kakelborr för att borra igenom kaklet om man har kakel i sitt badrum. När man har borrat sig igenom kaklet kan man byta borr igen för att komma lite längre in så man får plats med hela sin plugg. Att använda sig av plugg och silikon innan man skruvar upp väggen är extra viktigt i ett badrum. Förutom att spruta in silikon i borrhålen bör man lägga ett stort lager med silikon mellan själva väggen i badrummet och sin duschvägg.

Duschväggar skapar mer yta

Lyckas man med installationen av sin dusch har man skapat alla förutsättningar för att få ett praktiskt badrum. Idag finns det exempelvis dörrar som fälls inåt och har man då installerat sin dusch i ett hörn kan man spara stora ytor i ett litet badrum. Efter en lyckad installation bör man underhålla väggen så gott man kan. Det finns många olika material men en av de vanligaste är aluminium. Aluminium är enkelt att underhålla om man gör det på rätt sätt. Det gäller att rengöra duschväggen ofta och samtidigt använda sig av rätt rengöringsmedel. Det brukar framgå tydligt på de olika rengöringsmedlen för vilket material de lämpar sig bäst.

Avslutningsvis kan man säga att hur man installerar en duschvägg kan skilja sig lite beroende på vilken vägg man väljer samt hur badrummet ser ut. Man bör alltid rådfråga kunniga personer innan installationen av en duschvägg om man känner sig osäker. Lycka till med ditt projekt!