Bajkalsjon-Sibirisk-Lark

Allt du behöver veta om Sibirisk Lärk

Sibirisk lärk, även kallat Larix Sibirica är ett träd av mycket hög kvalitet. Varför är det av hög kvalitet? Vilka för- och nackdelar finns det med virket? Frågorna är många, och precis som trädet bryts ner sakta, ska vi bryta ner frågan "Allt du behöver veta om Sibirisk Lärk". Trevlig läsning.

Sibirisk lärk, även kallat Larix Sibirica på latin är ett träd och virke som kan underlätta ditt liv. Nedan bryter vi ned både för- och nackdelar med virket.

Sommaren är tiden för att bygga saker och ting men det är även tiden för att förnya saker. Hela sommaren byggs det nämligen överallt i vårt avlånga land. Det är något som är väldigt positivt vilket underlättar. Just för att det finns en mängd olika saker man faktiskt kan göra för att förbättra sitt hem. Man kan nämligen se hur många väljer att bygga ut sina verandor och terrasser. Människor bygger Attefalls hus och friggebodar men framförallt gör man om saker som kanske har några år på nacken. Det kan handla om alltifrån trappsteg till räcken. Oavsett vad det gäller så finns det många saker man kan göra med sin sommar. Framförallt för den som tycker om att bygga något eget.

Det spelar egentligen ingen större roll vad det är man ska bygga för något. För man behöver känna till vilket virke som faktiskt är lämpat för det man ska bygga. Något som gör att man bör titta närmare på Sibirisk lärk då det är ett riktigt bra virke. Ett virke som framförallt är lämpat för att användas utomhus då man faktiskt kan undvika en massa problem med det. I jämförelse med många andra virke är Sibirisk lärk ett otroligt mångsidigt material att använda sig av.

Fördelar med Sibirisk lärk

För den som undrar vilka fördelar med Sibirisk lärk som virke som finns, är det många. Framförallt är det dock en sak som gör att det är ett otroligt bra material att använda sig av. Det är nämligen ett virke som har en naturlig motståndskraft mot röta och fukt. Något som få andra virke har på samma sätt som Sibirisk lärk har. Det betyder inte att man inte måste behandla virket och att man inte behöver sköta om det. För det behöver man nämligen men man behöver inte göra det lika ofta som med andra virke. Dessutom behöver man inte oroa sig över röta och fuktskador på samma sätt med Sibirisk lärk. Den naturliga motståndskraften gör att det helt enkelt blir väldigt svårt för den att ruttna eller få fuktskador.

Sibirisk lärk är en typ av tall som växer, som man förstår av namnet i Sibirien, där den måste motstå kyla och värme. För man kanske inte känner till det men Sibirien kan vara väldigt varmt på sommaren. Något som gör att Sibirisk lärk är otroligt bra att använda sig av i Sverige då vi har ett liknande klimat.

Det finns även idag forskning som tyder på att Sibirisk lärk är av mycket hög kvalitet. Det som kännetecknar den höga kvaliteten är den naturliga impregneringen som karakteriserar virket och trädet i sig. Detta kan även ses som en fördel, då livslängden på trädet är betydligt längre än vanlig lärk. Forskning visar på att Sibirisk lärk håller mellan 15–32 år i jordkontakt. Jämför man detta med furu och gran, så håller de två nämnda trädarterna i 10–24 år i jordkontakt. Idag existerar det flertalet olika forskningsrapporter och uppsatser om just detta träd.

Det är viktigt att påpeka, att trädet har en betydlig längre livslängd om man inte har sågat ned trädet.

Kan man använda Sibirisk lärk till allt?

Frågan om man kan använda Sibirisk lärk för just det projektet man tänkt sig är svår. Det finns alltid nackdelar med ett virke eller att andra virke är bättre. Därför är det viktigt att man läser på ordentligt om fördelarna och nackdelarna att använda Sibirisk lärk till olika saker. För det är självklart inte det enda virket som har bra egenskaper. Det finns många sådana och alla är lämpade för att användas till en del saker men kanske inte till allt.

Om man känner sig osäker kan man alltid fråga en kunnig person om hjälp. Förutsatt att man då vill om Sibirisk lärk passar för det man tänkt sig att man ska bygga.

Rätt virke för rätt bygge

Sibirisk lärk passar utmärkt till altanen eller uteplatsen. Tack vare sin naturliga motståndskraft ger det ett naturligt skydd, perfekt för uteplatsen. Att virket, obehandlat, ser mycket fint ut gör bara miljön än mer trevligare. Något man dock bör ha i åtanke är att identifiera sina behov innan man bygger en uteplats eller altan. Självklart så passar virket till att bygga hus och allt annat som faller under kategorin; utomhusbygge.

I vissa andra fall kan ett annat virke passa bättre. Detta kan påverkas beroende på vilken nyans man vill att bygget skall utstråla. En annan aspekt kan vara vilken budget man har. Sibirisk lärk är av hög kvalitet och växer i Sibirien, därav kan det vara ganska dyrt i vissa fall. Man får dock inte luras av priset, i de flesta fall är det värt att betala en extra krona. Just för att få optimal kvalitet, standard och hållbarhet på bygget.

Fakta

Sibirisk lärk kommer ursprungligen primärt från östra Sibirien från floden Yenisej, Bajkalsjön och ut mot stillahavskusten. Det är även där trädet idag växer. En fin och orörd natur där trädet i lugn och ro får växa sig kraftigt och vackert. Det öst Sibiriska växtområdet brukar även kallas Taiga. Taiga är ett mycket område som är rikt på olika typer av Lärk. Här finner man ca 14 olika typer av lärk där de absolut vanligaste är Sibirisk Lärk.

Andelen trädsorter i området är ca 40% vilket är en andel. I kubik motsvarar detta ca 25 miljarder kubikmeter Sibirisk Lärk. För att sätta detta i perspektiv motsvarar siffrorna drygt 10 gånger av Sveriges totala virkesförråd av gran och furu. En annan intressant aspekt är att trädet växer mycket långsamt och behöver upp till 250 år på sig innan det är fullvuxet.