polystyren plast

Polystyren plast

Det finns få saker som människor kommer i kontakt med lika ofta som polystyren plast men de flesta känner inte ens till det. Polystyren plast är en plast som är billig och som därmed även används till en mängd saker och ting. Alltifrån förpackningar i plast till engångsartiklar görs vanligtvis i den här plasten. Vilket också visar precis hur mångsidig den faktiskt är och vilka användningsområden man kan använda det till. För man får inte glömma bort att den här plasten även är ypperlig att använda för att isolera el med.

När man öppnar en förpackning är det vanligt att antingen själva förpackningen är av plast, eller innehåller frigolit. Oavsett om det är frigolit i eller inte så är det väldigt troligt att förpackningen är av polystyren plast, frigolit är också det en variant av den plasten.

Något man dock inte får glömma bort är att man inte ska använda polystyren plast utomhus. För om det kommer i kontakt med uv strålar så bryts det sakta ner. Man ska inte heller använda lösningsmedel och plasten mjuknar även vid relativt låga temperaturer.

Polystyren plast är en av de saker vi helt enkelt inte tänker på i vår vardag, trots att vi är omgivna av den.

Varför använder man polystyren plast till så mycket?

Den främsta anledningen till varför man använder polystyren plast till så mycket, är att det är ett billigt material. Man får inte heller glömma bort att det kan användas på många olika sätt och till många olika produkter. Så länge som man inte tänker sig att man ska använda varan utomhus i solsken eller vid högre temperaturer så är det ett perfekt material.

Något som också har gjort det här materialet så pass populärt är att det inte krymper speciellt mycket. Vilket för en del andra plaster kan vara ett relativt stort problem när man tillverkar saker och ting. Det finns ytterst få material som både är så pass billigt och som dessutom inte förlorar sin form och funktion som polystyren plast.

Det är också anledningen till varför det är så pass populärt och att det används till nästan allt möjligt. Du har troligtvis produkter eller förpackningar gjorda i det här materialet i närheten dygnet runt. För det är som sagt ett material som används för alla möjliga produkter. När man köper en ny produkt är den vanligtvis åtminstone paketerad i det här materialet.

Polystyren plast och fördelarna med den

Den främsta fördelen utöver den låga kostnaden, är att den har låg vatten absorbering. Något som gör att materialet kan användas i närheten av eller i vatten. Det höga motståndet som gör att materialet isolerar mot el gör även att den används i flera elektriska komponenter. Då kostnaden blir lägre men utan att kvaliteten påverkas.

För även om polystyren plast är vanligt och relativt billigt, är det fortfarande ett material i hög kvalitet. Vilket även är en orsak till varför den används till så pass mycket. Det finns helt enkelt inget material som på samma sätt kan konkurrera med den.