stuga i naturen

Allt du behöver veta om att hyra en stuga på Öland

Det är väldigt många som hyr stugor på Öland när det är säsong. I denna text redogör vi allt som har med "Hyra stuga på Öland" att göra med. Trevlig läsning!

Öland är ett riktigt semesterparadis under sommaren för svenskar som bor på fastlandet och vill uppleva något nytt. Ett vanligt sätt att bo på Öland under semestern är att campa, bo i sin husvagn eller att hyra en stuga. Det finns ett stort utbud av stugor som går att hyra på Öland. Det finns en del stugbyar runt omkring på Öland.

Vad definieras som en stuga och vad är det?

En stuga är som ett mindre hus och faciliteterna som finns tillgängliga i stugan kan variera. Detta beror på vilken typ av stuga det är man hyr. Man brukar även kalla stugorna på Öland för fritidshus. Vanligtvis finns det ett enklare kök, en toalett med duschmöjligheter och ett antal sovplatser. Ibland är stugan uppdelad i flera rum och köket är ett välutrustat kök. I andra fall är stugan mindre med bara ett fåtal rum och köket är mer likt ett pentry. Oavsett vilken typ av boende man är ute efter så finns det många möjligheter för att hyra en stuga på Öland.

Hur hyr man en stuga på Öland?

För att hyra en stuga på Öland kan man göra på olika sätt. Ett vanligt sätt att hyra ett mindre beboeligt ställe på Öland är att gå direkt via en campingplats. Vissa av campingplatserna på ön har även ett antal stugor till uthyrning. Det är ett mycket smidigt sätt att gå till väga för att hyra en stuga på ön. Ett annat sätt är att hyra en stuga privat, då hyr man stugan via en privatperson som äger stugan på Öland. Personen i fråga hyr, i de flesta fall, ut den under vissa veckor på året. Ett tredje sätt för att få hitta en stuga att hyra på Öland är att gå via någon av de stugförmedlare som finns på nätet. En stugförmedlare är en samlingsplats för personer som vill hyra ut sina stugor. Det är ett mycket smidigt sätt att hitta ett boende på Öland. Detta eftersom det enkelt går att se vad stugorna innehåller, hur många sovplatser det finns i stugan samt var på ön som den är lokaliserad.

Att tänka på vid hyrning av stuga på Öland

Öland är Sveriges andra största ö efter Gotland. Det finns många sevärdheter på Öland och det är väldigt enkelt och smidigt att ta sig runt på ön. Att hyra ett mindre hus under vistelsen på ön är ett smidigt sätt att bo. Man kan enkelt laga sin egen mat i köket utan att dela med andra på en camping. Även duschen har man i de flesta stugor för sig själv. Duschen delar man endast med de personer som bor i samma stuga. För att ta sig till Öland är det smidigast att köra bil över Ölandsbron. Bron har funnits sedan 1970-talet och redan tagit hundratusentals turister över från fastlandet till ön. Vill man istället åka båt över till Öland så går det färjor från Oskarshamn på sommaren. Färjorna tar längre tid än att köra över bron.

Priserna för att hyra stuga på Öland varierar beroende på vilken storlek man vill hyra. Det geografiska läget har också en påverkan på priset. I regel är de något större fritidshusen dyrare att hyra än de mindre campingstugorna. Det finns dock stugor i alla prisklasser och att hitta en lämplig stuga på Öland brukar inte vara några större problem. Under högsäsong rekommenderas det dock att man börjar leta i god tid.

Planering

Något man bör tänka på vid hyrning av stuga på Öland är att vara ute i god tid. Eftersom att trycket på att hyra stugor kan variera så är det viktigt att man är ute i god tid. Det är med rekommendation att man bokar en stuga flera månader innan. Ett avbokningsavtal kan också vara till fördel. Detta för att man har möjligheten att just avboka stugan ifall något skulle hända. Det må kosta lite extra med ett sådant avtal, dock är det en bekväm garanti att ha.