Tyngdtäcke ger bättre sömn

Tyngdtäcke

I en tid där sömnproblem är vanligare än någonsin ger tyngdtäcket dig en omfamnande känsla. Täcket är perfekt när du efter en lång dag äntligen ska få sova. Arbetsterapeuter har kommit fram till att nära beröring kan upplevas stressande och skapa oro. Däremot ger tyngre beröring istället ett lugn i kropp och knopp som gör det enklare att slappna av.

Hur funkar tyngdtäcket?

Deep Pressure Touch Stimulation, DPTS, är den terapi som tanken med tyngdtäcket bygger på. Det hela handlar om beröring och att stimulera det parasympatiska nervsystemet. Det bomullsfyllda tyngdtäcket får dina muskler att slappna av och därmed blir din blodcirkulation bättre. Detta resulterar i att kroppen kan producera serotonin, även kallat må-bra-hormonet, men också sömnhormonet melatonin. Dessa hormoner bidrar till att din kropp känner en avslappnande känsla.

Det som skapar tyngden i tyngdtäcket kommer ifrån micro glaspärlor. Man har fördelat tyngden i 120 sektioner och detta gör att vikten är jämt fördelad över hela kroppen. Utöver detta är tyngdtäcket ljudvänliga, tack vare att en tunn ljuddämpande vaddering har satts in.

Ett tyngdtäcke är alltså vetenskapligt framtaget för att ge dig den goda natts sömn du behöver. Undersökningar visar att 63% av de som använder tyngdtäcke upplever reducerande ångest. 73% av deltagarna kände sig också mer utvilade än de känt sig innan användandet av tyngdtäcket. Det visade sig också att 33% av deltagarna fick ett sänkt blodtryck och att syresättningen ökade i blodet.

Folket har talat, tyngdtäcket får dig att må bättre!

Vilket tyngdtäcke ska jag välja?

När du ska välja ditt tyngdtäcke är det framförallt vikten på täcket du ska ta hänsyn till. De tre vanligaste viktalternativen är:

Det första alternativet, ett lättare täcke, väger 6 kg och är 3-5 gånger tyngre än ett vanligt täcke. Detta täcket passar alla åldrar och är det lättaste alternativet.

Det andra alternativet är medelvarianten som är tyngdtäcket för dig som inte tackar nej till en stor kram. Det här täcket väger 8 kg och är det populäraste tyngdtäcket. Det spelar ingen roll om du ska ta en ”power-nap” eller sova en hel natt, detta täcke fixar det.

Vill du veta mer om hur du ska tänka med vikt på ditt tyngdtäcke kan du gå in här.

Vem bör använda sig av ett tyngdtäcke?

Det är svårt att peka ut en exakt ålder där ett tyngdtäcke kan börja användas. Men både barn och vuxna kan använda det. Däremot ska man vara försiktig med barn som har outvecklade lungor. Det är också viktigt att barnet är tillräckligt gammal för att kunna berätta själv om hen vill eller inte vill ha ett tyngdtäcke. Personer med hjärt-och lungsjukdomar bör inte använda tyngdtäcken.

Är du fortfarande tveksam?

Är du, trots vetenskapliga bevis och folkets egna ord, ännu inte övertygad? Låt oss då bjuda på en sista (och förhoppningsvis avgörande) anledning till varför du bör köpa ett tyngdtäcke. Ett företag som ligger i framkant gällande hållbarhetstänk är Qoali. Deras verksamhet präglas av ett omfattande hållbarhetstänk där den nya Esther-kollektionen är Fairtrade-certifierad. Under 2020 är målet att all produktion ska vara Fairtrade-certifierad och i slutändan ska alla tyngdtäcken vara av 100% hållbart material. Så vill du känna dig mer utvilad, lyckligare och samtidigt ha ett bra miljö-samvete? Tveka då inte på att införskaffa dig ditt alldeles egna tyngdtäcke. Glöm inte bort att en tredjedel av ditt liv spenderas i din säng, därför är tyngdtäcket en väl värd investering!

Att tänka på

Ett tyngdtäcke är inte gratis och när man står inför ett större köp är det viktigt att tänka på vissa saker för att till slut få det perfekta täcket för dig. Se till att jämföra olika företag och se hur priserna och andra faktorer skiljer sig åt. Det dyraste täcket behöver inte vara det bästa och det billigaste behöver inte vara det sämsta.