robotgräsklippare eller automower

Robotgräsklippare eller robotklippare, vilket är rätt?

En gräsklippare som klipper gräsytor automatiskt utan någon manuell ansträngning brukar vanligen kallas för en robotgräsklippare. Ibland förekommer även benämningen robotklippare. Vilket begrepp är då rätt? Det mest beskrivande namnet och begreppet på maskinen är robotgräsklippare och det är också det begrepp som de flesta anser vara rätt begrepp att använda sig av. Men även om man säger robotklippare så brukar de flesta människor förstå precis vilken maskin man menar.

En robotgräsklippare är en gräsklippare som med hjälp av en nergrävd kabel, som utsänder svaga radiosignaler, kan klippa en gräsmatta eller gräsyta helt automatiskt utan att man behöver köra den själv eller styra den på något sätt. Det är ett mycket effektivt sätt att klippa en gräsmatta på . Detta eftersom robotklipparen kan vara igång utan att man behöver stå och bevaka den. När batteriet börjar ta slut så kör maskinen själv in till laddstationen och ställer sig på laddning. När batteriet återigen är laddat så kan maskinen börja klippa gräsmattan igen.

Så, robotgräsklippare eller robotklippare, vilket är rätt?

Robotgräsklippare är det vanligaste och mest rätta begreppet. Folk förstår vad man menar oavsett vilket begrepp man använder men det skadar ju inte att vara tydlig. Idag finns det även ett annat begrepp som är inspirerat från det engelska språket som också används för den automatiska gräsklipparen. Utöver robotgräsklippare och robotklippare används begreppet Automower®. Framförallt Husqvarna har valt att döpa många av sina automatiska gräsklippare till just Automower®. Det finns alltså ett tredje ord som också är rätt att använda sig av när man pratar om automatiska gräsklippare. Faktum är att Husqvarna blivit så stora och ledande inom området att det är mer vedertaget att använda just Automower®.

Om man inte kan bestämma sig för vilket ord som är det rätta kan man helt enkelt bara kalla maskinen för en automatisk gräsklippare. Hela tanken med gräsklipparen är ju att den automatiskt ska kunna klippa en gräsmatta. Tekniken har gått väldigt snabbt på senare år och idag klarar gräsklipparna av att klippa mycket stora gräsytor till ett väldigt bra resultat. Det finns exempelvis golfklubbar som använder sig av robotgräsklippare i vissa utsträckningar när de ska underhålla sina golfbanor. Golfbanor är också något som är ett sorts hantverk och det krävs i vissa fall att man manuellt klipper banorna. Tekniken är dock påväg i rätt riktning och det finns även robotgräsklippare som man kan styra med en fjärrkontroll. Vissa modeller kan man dessutom programmera in hur de ska röra sig.

Ge din maskin ett tilltalsnamn istället.

Oavsett vilket begrepp man använder sig av så finns det alltid en maskin som klarar av att klippa din gräsmatta. Idag finns robotgräsklipparna i många olika modeller och prisklasser. Om man köper sin gräsklippare hos en återförsäljare som har specialiserat sig på robotklippare brukar man få goda råd. De lever på att ge bra service och visa dig vilken maskin man behöver. Det gäller att man beskriver gräsytan som maskinen ska klippa så utförligt som möjligt för att du ska få rätt gräsklippare.

 

Sammanfattningsvis kan man säga att om man ställer sig frågan, robotgräsklippare eller robotklippare, vilket är rätt? Så behöver man inte oroa sig för att använda fel ord eftersom orden är väldigt lika och det är lätt att förstå vad man menar.