Motorsåg-i-arbete

Husqvarna motorsågar – då & nu

Motorsågar har funnits i den form som vi känner till i drygt 70 år. Men de första som tillverkades var inte speciellt användarvänliga och även om de gjorde det enklare att fälla träd. Så var de inte lika användbara som de moderna motorsågarna är.

I Sverige så har Husqvarna varit en av de största producenterna av motorsågar och är det fortfarande. Husqvarna har även varit drivande för att förbättra och göra motorsågen mer effektiv. Trots att denna typ av maskin inte längre används för att fälla träd inom industrin. Då är det istället stora skogsmaskiner som sköter den biten. Så har motorsågen gått mot att vara ett verktyg för den enskilda personen.  Det gör att framförallt Husqvarna har fokuserat på att göra motorsågen lättare och smidigare.

Om man ser till de riktigt gamla motorsågarna så kunde de väga uppemot 20 kilo. Moderna Husqvarna motorsågar väger numera omkring 3 kilo. Det visar om inget annat kan göra det den enorma utveckling som skett och där Husqvarna varit ledande.

Historian bakom Husqvarna motorsågar

Husqvarna har tillverkat denna typ av maskin sedan 1959 men har även köpt upp andra tillverkare som tillverkat dessa sedan slutet av 40-talet. Det gör att Husqvarna är den koncern i Sverige som tillverkat motorsågar under längst tid. Men de har även arbetat på att göra dessa så användarvänliga som möjligt under den här tiden.

För det fanns gott om vanliga fel som uppstod hos de första motorsågarna. Det var väldigt vanligt att användaren stod med en motorsåg med en sur motor. Motorn hade fått för mycket bensin och då var det för användaren bara att vänta. Det problemet finns inte längre och de motorsågar som Husqvarna tillverkar idag är väldigt användarvänliga.

Men under den tid som Husqvarna har tillverkat motorsågar så har de blivit en synonym för pålitlighet. Främst genom att de under hela sin tillverkningstid har förbättrat och lanserat nya maskiner av hög kvalitet.  Efter att Husqvarna blivit uppköpta av Electrolux så fortsatta de att lansera nya och förbättrade skogs- och trädgårdsmaskiner. Numera så har Husqvarna blivit en egen koncern igen men har även tagit dragit en stor nytta av att de tillhörde Electrolux. För de två koncernerna lärde sig mycket av varandra och det gör att Husqvarnas motorsågar numera är världsledande.

På många sätt så kan en användare med minimala kunskaper om motorsågar lära sig att använda en från Husqvarna på väldigt kort tid. De är helt enkelt så pass användarvänliga att nästan inga instruktioner behövs.

Nya funktioner hos motorsågar från Husqvarna

Under Husqvarnas historia av att tillverka motorsågar så har en mängd nya funktioner uppkommit. Men motorsågar har aldrig varit så utvecklade som de är idag. För Husqvarna har helt tagit bort problemet med att motorn blev sur med sitt automatiska stop/choke reglage. Husqvarna har även utvecklat en avancerad startfunktion som heter ”Smart start”.  Men med varje ny modell av motorsågar som Husqvarna utvecklar så blir de mer avancerade och mer lättanvända. Motorerna idag använder sig av ett system som kallas för X-Torq som minskar bränsleförbrukningen och minskar utsläppen. För Husqvarna arbetar kontinuerligt för att deras motorsågar ska bli mer miljövänliga.

Att tänka på

Innan du väl bestämmer dig för att köpa en motorsåg, så finns det saker man bör tänka på. Först och främst bör man läsa på om de olika modellerna. Utifrån detta köper man den maskin som är mest lämpad för dina behov. Idag finns även möjligheten att beställa maskiner via internet. De spelar det absolut ingen roll om du bor i Kiruna, Malmö eller mellan dessa städer i Jönköping.