vinterdäck som dubbdäck i snön

Vilka regler gäller för vinterdäck?

Att känna till vilka regler som gäller för vinterdäck är fundamentalt. Genom att känna till vilka lagar och regler som gäller för vinterdäck minimerar du risken för att en olycka kommer ske. I denna text tar behandlar vi ämnet och tar upp regler, lagar och annan nyttig information gällande vinterdäck. Trevlig läsning!

Däck i form av dubbdäck & vinterdäck är något som verkligen kan avgöra hur väl ens bil fungerar. Det är nämligen inte så enkelt att ta sig fram om däcken inte är bra. Framförallt inte om det rör vinterdäck. För om de inte greppar bra kommer man inte heller att kunna köra säkert eller speciellt bra. Vilket kan vara väldigt jobbigt om man måste ta sig någonstans. Det kan också kännas svårt att veta vad som gäller för vinterdäck specifikt. För det är inte alltid så enkelt som man kan tro även om man kanske har koll på grunderna. Det finns nämligen väldigt mycket som man måste tänka på.

Framförallt måste man tänka på sin egen säkerhet. Vinterdäcken kan avgöra om man klarar sig eller inte om det är väldigt halt ute. Ingen vill behöva sladda ut i diket för att man inte har koll på vad vinterdäck ska klara av. Dessutom är det inte roligt att inte kunna ta sig fram ordentligt för att man saknar rätt vinterdäck. En sådan sak kan nämligen påverka väldigt mycket och göra livet svårare än vad man hade velat. Vilket inte är speciellt roligt eller ens något som man bör riskera om man inte måste. Därför är det viktigt att du har koll på regler för vinterdäck. Det kommer nämligen underlätta för dig.

Vinterdäck – regler du bör känna till

Det är mycket som du ska känna till när du kör bil i Sverige. Framförallt skiljer sig väglaget under vintern markant mot många andra länder. Vilket också innebär att lagarna skiljer sig åt och de är viktiga att känna till. Du får från och med den 1 oktober sätta på vinterdäck men du måste enligt lag ha dem påsatta senast den 1 december. Det innebär dock inte att du får köra med sommardäck om det är vinterväglag. Något som är väldigt viktigt att känna till.

Sedan finns det svårigheten att välja rätt vinterdäck. Dubbdäck får nämligen inte användas överallt och det finns lokala förbud mot att köra med dubbdäck på vissa vägar. Något som kan göra det svårare om du måste ta dig fram på de här vägarna. Exempelvis är Hornsgatan i Stockholm en sådan väg där man inte får köra med dubbdäck. Du får helt enkelt tänka på om det är viktigt att köra på sådana vägar som omfattas av ett dubbdäcksförbud. Kör du med släp och har dubbdäck då måste även släpet ha dubbdäck. Mönsterdjupet måste vara mellan 3–5 mm om du kör med en vanlig personbil i klass 1 och klass 2.

Viktigt att känna till reglerna

Det är väldigt viktigt att du känner till reglerna för vinterdäck. Först och främst undviker du risken att få böter eller andra problem. Sedan är det en fråga om säkerhet, du vill inte köra med sommardäck när det är vinterväglag. För det är nämligen inget man vill riskera om man kan undvika det. Undantaget för att köra med sommardäck på vinterväglag är om du är på väg till en däckverkstad för att byta däck. Det kan nämligen vara tillåtet.

Att tänka på

Att känna till reglerna för dubbdäck är mycket viktigt. Men något som är ännu viktigare är att köra säkert. För att köra säkert behöver man bra däck på sin bil. Med bra däck menas att däcken på bilen inte är slitna och att mönsterdjupet är tillräckligt djupt. Man bör kontrollera mönsterdjupet på däcket med jämna mellanrum. Gör du detta försäkrar du dig om körningen blir säkrare.